Locul de vis din România: Motive pentru care ar trebui să vizitezi cel mai înalt poziționat sat din țara noastră, Fundata

de: Ozana Mazilu
25 10. 2023

Se spune că Transilvania seamănă cu o cetate protejată de Munții Carpați. Partea sa de sud-est din vecinătatea Brașovului este, de asemenea, înconjurată de munți cu păduri dese. Drumurile sunt pline de serpentine, iar fiecare nou viraj aduce o nouă vedere asupra peisajului idilic de aici. Chiar și în septembrie, în comuna Fundata mai dominau toate nuanțele de verde, grămezi de fân se înălțau deasupra pajiștilor, măceșe coapte și oi și vaci încă mai pășteau acolo.

Comuna Fundata, Brasov (Foto Europark)

Fundata este cel mai sus poziționat sat din România

După 40 de kilometri de Brașov, un drum întortocheat te va duce spre micul sat Fundata, care se află la o altitudine de 1360 de metri, de fapt cel mai înalt sat din România. Este format din trei sate: Fundata, Fundățica și Sirnea. În 2023, a fost declarat numărul 1 în topul destinațiilor turistice din România. Deci, care sunt motivele pentru care și tu ar trebui să vizitezi acest loc?

Locuitorii acestui sat situat cel mai sus spun că aici cerul se întâlnește cu pământul. Potrivit Agenției de Mediu, are cel mai curat aer din toată România, iar acest lucru face din această locație un loc ideal de relaxare pentru cei care doresc să evadeze din mediul poluat al orașului și să respire aer sănătos de munte. Locul este căutat și de persoanele cu probleme de respirație.

Vezi și: Locul unic din România unde cerul se unește cu pământul. Ai impresia că ești în Rai

Vezi și: Locul din România preferat de elita Europei, acum un secol: aici crește singura plantă carnivoră din țara noastră

La fel si apa de aici este considerata a fi foarte curată, se poate bea direct de la robinet. Peisaj ca de pe o carte poștală, pajiști verzi frumoase mărginite de fâșii de păduri de molid și brad și munții înalți din Piatra Craiului, Bucegi și Leaota.

Peisajul frumos te invită să faci o plimbare, putând alege unul dintre cele trei trasee de ecoturism sau poți să te plimbi sau să faci o drumeție mai lungă și mai grea către munții din apropiere și să descoperi alte comori ascunse – peșteri, lacuri, chei etc.

Comuna Fundata Brasov (Foto: Europarl)

Fundata, casa producătorului Charlie Ottley

Cunoscutul producător, prezentator și regizor britanic de film Charlie Ottley, autor al documentarelor de călătorie Wild Carpathia și Flavours of Romania (Netflix), și-a găsit casă chiar în acest paradis rural.  După cum spune Charlie, fiecare casă de aici este unică, fiecare este ca un mic castel cu turnulețe.

Vezi și: Flavours of Romania pe Netflix, cu Charlie Ottley, documentarul care ne pune țara pe harta lumii: “România se vindecă”

Vezi și: Staţiunea superbă din România care devine vedeta internaţională. Imaginile cu locul de vis apar chiar pe Netflix

Mai multe case sunt situate împreună în centrul satului, dar în rest, casele sunt împrăștiate pe versanții din jur, la distanțe destul de mari. După cum spune primarul satului, Marian Florin Patea, casele cu structură din lemn și arhitectură tipică au prioritate la obținerea autorizației de construire. Așa reușesc să păstreze în arhitectură caracterul zonei și spiritul trecutului.

Pe dealurile satului Fundata se află aproximativ 350 de case locuite permanent, majoritatea case tradiționale, dar și 400 de case de oaspeți și de vacanță. Interesant este că mulți dintre proprietarii lor nu sunt locali. Au venit mai întâi acolo ca turiști, s-au îndrăgostit de acest colț pitoresc de rai al României și, la fel ca Charlie, au decis să rămână aici și să investească în dezvoltarea turismului.

Prima mențiune despre Fundata vine din 1732, satul Sirnea chiar cu trei ani mai devreme. Însă teritoriul are o istorie mult mai lungă, datând de la traci și romani.

Mai este și povestea ofițerului Gheorghe Poenaru-Bordea, primul român decedat în Primul Război Mondial – în august 1916 – lângă fostul birou vamal austro-ungar din Fundata. În octombrie, aici au avut loc lupte grele, ca parte a contraofensivei germane. Eroul Gheorghe are aici monumentul său, iar în fiecare an aici are loc o „oră de istorie vie”, când pasionații reconstituirilor istorice se întâlnesc și aduc mai aproape de public evenimentele din 1916.